Yacintha schittert met paarden Noord-Hollands Wintercircus

‘Ze houdt van paarden en de showbizz. Bij modeshows stond Yacintha den Braven met trendy kleding op de catwalk om daarna thuis op rubber laarzen de stal uit te mesten. Liefde voor een clown bracht de Haarlemse in de piste. Daar combineert ze nu galop en glamour. Uniek, want circusartiesten komen zelden van buiten de circuswereld. “Mijn paarden zijn dol op applaus.”’

Mooie woorden van Jan Vriend in verschillende regionale kranten over “onze” Yacintha. Ze is één van de bijzondere artiesten die schittert in het Noord-Hollands Wintercircus in het Park van Luna in Heerhugowaard. Er zijn dagelijks voorstellingen van 22 december tot en met 8 januari.

“Toen ik zes jaar was, ging ik al naar een manege in de buurt. Zoals alle meisjes van die leeftijd vond ik het heerlijk om daar paarden te knuffelen en mijn eerste rondjes te rijden. Samen met mijn zus had ik een verzorgpony die we erg verwenden. Het werd serieuzer toen ik mijn paard Heurby kreeg.”

Het hele artikel bekijk en lees je hier. Een aantal fragmenten:

Over haar band met de showbizz:

“Vanaf mijn schooltijd sta ik regelmatig in de schijnwerpers. Ik deed modellenwerk, liep modeshows en zong. Bij een opdracht voor het ponypark in Slagharen kwam ik Kevin Gorczynski tegen. Hij is clown en werkte daar in het entertainment. Kevin stimuleerde me om mijn passie voor paarden en entertainment te combineren. Met mijn paard studeerde ik een shownummer in, waarmee ik optrad bij de Raveleijn-show in De Efteling. De klik met Kevin kreeg een extra laag, want we werden verliefd en wonen nu samen.”

Over haar circusact:

“Bij onze circusact demonstreren mijn paarden hoe ze buigen en steigeren. Dan komt Heurby in galop de piste binnen. Ik ga op hem staan, laat ik me deels van hem af vallen en hou ondertussen de vaart erin. Vooral dat laten vallen en tóch in galop doorgaan, is spectaculair. Daarbij zitten toeschouwers echt op het puntje van hun stoel.”

Over haar aanpak:

“Om een paard iets te leren, moet je eerst een goede band met het dier opbouwen. Alles draait daarbij om het onderlinge vertrouwen. De snelste manier om een paard iets te leren, is het toepassen van dwang, maar zo werk ik niet. Mijn leidraad is een combinatie van geduld en beloning. Daarbij ga ik uit van het natuurlijke instinct van het paard. Ik weet dat een dier zijn ruiter graag tevreden stelt. Als je die inzet beloont, wordt het paard enthousiast en gaat-ie nóg meer zijn best doen. Dat belonen doe ik met een complimentje en lekker voer. Ze krijgen normaal al goed hooi. Extra belonen doe ik met kruidenmix en vitaminebrokken. Trouwens: mijn paarden houden ook van complimentjes van het publiek. Als je ze een applaus geeft, gooien ze er een schepje bovenop.”

Over haar kerstperiode:

“In de kerstvakantie treed ik bijna dagelijks met mijn paarden op bij het Noord-Hollands Wintercircus in Heerhugowaard. Om de paarden vertrouwd te maken met de sfeer, het licht en de muziek zijn we vanaf begin december in de tent aan het repeteren. In die periode woon ik in een caravan bij het circus. Mijn vriend is die weken te zien in het kerstcircus in Haarlem, waar hij een komische act doet met Hans Klok. Na de voorstellingen komt hij dan naar Heerhugowaard. Dus voor ons is het vooral circus wat de klok slaat, deze tijd van het jaar.”

Wintercircus

Het Noord-Hollands Wintercircus is te zien van 23 december tot en met 8 januari in het Park van Luna in Heerhugowaard. Naast de paardenacts zijn er optredens van een stuntman als levende kanonskogel, luchtacrobaten, hoogdraadartiesten, een clown en papegaaien.

Noord-Hollands Wintercircus 2022
Noord-Hollands Wintercircus

Noord-Hollands Wintercircus: het laatste nieuws

DirkJan Ranzijn verwezenlijkt zijn grote droom; Muzikale circusfotograaf stapt nu zelf de piste in

DirkJan Ranzijn verwezenlijkt zijn grote droom; Muzikale circusfotograaf stapt nu zelf de piste in

10-11-2022 Artikel Lezen
Hans Klok boegbeeld Kerstcircussen Nederland

Hans Klok boegbeeld Kerstcircussen Nederland

17-04-2021 Artikel Lezen